562 illegalen gevat op snelwegparkings

In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn vorig jaar 562 illegalen gevat op snelwegparkings richting Frankrijk. Dat zegt hoofdcommissaris Michaël Jonniaux van de federale wegpolitie bij een controleactie vanmorgen te Drongen. Daarbij was ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aanwezig, net als het kabinet van minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) en de gouverneurs van Oost- en West-Vlaanderen.

Problematiek nu ook in Vlaams-Brabant

In Groot-Bijgaarden werden het meeste illegalen gevat, de parkings in Jabbeke en Drongen vervolledigen de top drie. De illegalen zijn vooral Syriërs, gevolgd door Afghanen en Iraniërs. Mensensmokkelaars proberen hen in vrachtwagens te verstoppen zodat ze uiteindelijk via Calais of Duinkerke (Frankrijk) in Groot-Brittannië geraken.

Volgens hoofdcommissaris Jonniaux blijven de cijfers langs de snelwegparkings in de drie provincies min of meer stabiel. In Frankrijk verdubbelde het aantal vorig jaar, al lijkt de problematiek in ons land zich te verplaatsen naar parkings in Vlaams-Brabant, net omwille van de verscherpte controles en de hogere beveiliging van parkings in Oost- en West-Vlaanderen. "Als we ons concentreren op bepaalde parkings, dan verplaatst het probleem zich naar andere parkings", zegt Jonniaux.

Maatregelen op parkings

Naast inzet van verschillende politiediensten, gerecht en bestuurlijke overheden, nemen ook de parkingsuitbaters maatregelen. Zo werd in Drongen ruim anderhalf jaar geleden een omheining naast de parking geplaatst, bovenop het uitdiepen van een gracht, de installatie van een camerasysteem en nieuwe verlichting. In juni vorig jaar werd de parking langs de E40 in Westkerke dan weer gesloten, dat proefproject wordt in april geëvalueerd.

Rondetafel in Gent

In Gent gaat vanmorgen een 'rondetafel' door over de problematiek van mensensmokkel langs snelwegparkings. Die wordt bijgewoond door vertegenwoordigers uit verschillende politiediensten, parketten, bestuurlijke overheden waaronder de gouverneurs van Oost- en West-Vlaanderen en de burgemeesters van Gent en Jabbeke. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) woont de rondetafel bij, net als vertegenwoordigers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Jambon was vanochtend op een controleactie in Jabbeke aanwezig, Francken deed ook een controle in Drongen aan.