Dossier Vakbondsacties

ACOD dient klacht in tegen De Wever

De socialistische overheidsvakbond ACOD dient klacht in bij de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx. De bond pikt het niet dat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever voor de manifestatie op dinsdag 24 maart specifieke voorwaarden oplegde, schrijft De Standaard.

Zo moest er per tien betogers één persoon ingezet worden om de veiligheid te bewaken. Ook werd alle aansprakelijkheid volledig bij de organisatoren gelegd. "Ongehoord", zegt Chris Reniers van de ACOD. "Een organisator kan onmogelijk instaan voor wat elke deelnemer doet." Reniers heeft de voorwaarden ondertekend. "Het was dat of geen toelating krijgen om te manifesteren. Maar wij tekenden wel voorbehoud aan en we stappen nu naar de gouverneur."

"Dit is een precedent, het zal mensen afschrikken nog een manifestatie op te zetten in Antwerpen. Het recht op betogen wordt zo de facto ingeperkt", zegt de ACOD-voorzitster. Burgemeester De Wever reageert dat zulke voorwaarden gebruikelijk zijn en voor alle manifestaties met enig risico gelden.