Ongevallen straks beter bestudeerd

Mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) richt een Instituut voor Accidentologie op. Het team van verkeersexperten krijgt straks alle ruimte om ongevallen te analyseren en zo ons rijgedrag, onze wegen én onze voertuigen een pak veiliger maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Onderzoeken van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid hebben zich steeds grotendeels beperkt tot het verzamelen van puur statistische gegevens. Veel doelgerichte oplossingen levert het werk van de experts daardoor zelden op. Daarom werkt minister Galant nu volop aan een wettelijk kader dat zogeheten 'accidentologie' mogelijk maakt. Concreet geeft ze onderzoekers veel meer vrijheid. Zo kunnen ze allicht gemakkelijker pv's inkijken, met slachtoffers praten en ter plaatse analyses uitvoeren.

Tot nu toe zijn alleen agenten, hulpdiensten en wegenwachters toegelaten op de plek van een ongeval. De minister haalde de mosterd in Nederland. Op het kabinet-Galant willen ze voorlopig geen details kwijt over de Belgische aanpak.