Dossier Kasteelmoord

Kasteelmoord: verdachte uitgeleverd

De tweede Nederlandse verdachte in de Kasteelmoord, Franciscus L.,  wordt uitgeleverd aan ons land. Dat heeft een Nederlandse rechter beslist. Normaal gezien kwam er pas op 10 april een uitspraak, maar de rechter zag geen enkele reden om de man niet uit te leveren.

Het DNA van de in Nederland opgepakte L. komt overeen met een spoor in de geruchtmakende moordzaak uit 2012. België had om de uitlevering van de man gevraagd. Franciscus L. is volgens de Belgische autoriteiten een neef van de inmiddels overleden Ron van B. uit Eindhoven. Van B. wordt ervan verdacht, de moord op kasteelheer Stijn Saelens (34) te hebben gepleegd. Zijn DNA werd gevonden in de hal van het kasteel in de West-Vlaamse gemeente. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat Franciscus L. zijn oom hielp bij de moord.

Op 31 januari 2012 kwam de vrouw van kasteelheer Saelens thuis en trof een bloedspoor en een kogelhuls aan. Van haar man ontbrak toen elk spoor. Twee weken later werd zijn lijk gevonden in een nabijgelegen bos. Saelens' schoonvader en zwager (dokter André Gyselbrecht en zijn zoon Peter) worden gezien als opdrachtgevers. Zij leefden in onmin met Saelens. Gyselbrecht heeft verklaard Saelens alleen "een lesje" te hebben willen leren.