Dossier Vakbondsacties

ASTB schort 48 urenstaking op

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) gaat zijn 48 urenstaking die het eerder aankondigde voor 31 maart, voorlopig toch niet laten doorgaan. De vakbond hoopt om eerst nog via dialoog “beduidende vooruitgang voor de treinbestuurders te kunnen boeken”.

Het ASTB kondigde eerder aan dat de aangesloten treinbestuurders gedurende 48 uur het werk zouden neerleggen. Die staking was gepland van dinsdag 31 maart om 3 uur ’s ochtends tot donderdag 2 april om dezelfde tijd. Maar dat plan is nu dus opgeschort. Naar eigen zeggen omdat ze zich er van bewust zijn "dat de reizigers en de klanten van de NMBS slachtoffers zouden geweest zijn van het slechte sociale klimaat dat tegenwoordig bij de NMBS heerst."

De bond blijft de voorkeur geven aan dialoog, maar voegt evenwel toe dat de opschorting geen complete annulering van de staking betekent. Ze verwijten de NMBS nog steeds het “incoherente premiesysteem van de treinbestuurders” en vragen om een aanpassing van de loonschalen.

Ongeveer een derde van de 3.800 machinisten in ons land wordt vertegenwoordigd door het ASTB. Een honderdtal onder hen voerde op 18 maart al actie in het station Brussel-Zuid, maar dat had toen weinig tot geen invloed op het treinverkeer.