Minder dikke kleuters door obesitasplan

Het nationaal actieplan Viasano is erin geslaagd om het aantal dikke kleuters terug te dringen. Het gerenommeerde vakblad Pediatric Obesity spreekt van "een veelbelovende piste in de strijd tegen overgewicht bij kinderen". De oplossing? Niet alleen frisdrank vervangen door water, maar ook de omgeving veiliger maken zodat kinderen meer kunnen bewegen. Dat schrijft De Morgen vrijdag.

Voor het eerst heeft een wetenschappelijke studie in kaart gebracht wat het effect is van een obesitasplan bij de allerkleinste Belgen. Zo zagen de twee proefsteden Moeskroen en Marche-en-Famenne het overgewicht bij kleuters in drie jaar met 2,1 procent dalen. En dat terwijl de overtollige kilo's bij de rest van de Franse gemeenschap wel bleven plakken, en zelfs lichtjes toenamen.

Voor het nationaal actieplan Viasano werden de kleuters gewikt en gewogen. De studie vergeleek de BMI (body mass index) van 1.300 kleintjes in 2007 met de BMI van kleuters in 2010. Het ging dus om een vergelijkbare onderzoeksgroep, niet om dezelfde kinderen.