"Verplichte harttest is overbodig"

Jonge sporters zonder hartklachten worden het best niet verplicht tot een sportmedische hartscreening om lid te kunnen worden van een club of om deel te nemen aan massa-evenementen. De test is onvoldoende betrouwbaar en kan voor een valse ongerustheid zorgen. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Volgens het KCE komt bij jonge sporters een plotse dood door een hartstilstand tijdens een lichamelijke inspanning zeer zelden voor. “Er zijn jaarlijks minder dan tien gevallen, waarvan twee tot drie tijdens een wedstrijd, terwijl er ongeveer één miljoen jonge mensen lid zijn van een sportclub”, klinkt het.

Vals alarm

“Bovendien is de test zoals die nu gebeurt, onvoldoende betrouwbaar om met zekerheid de risicovolle hartafwijkingen bij jonge personen op te sporen of uit te sluiten.” Dat kan zorgen voor vals alarm en ongerustheid. “Het gaat om vele tienduizenden mensen die onnodige, bijkomende onderzoeken moeten ondergaan. Bij een kwart van de mensen die een hartafwijking hebben wordt deze dan weer niet gevonden.”

Te duur

Ten slotte is er ook het prijskaartje. Als de overheid zou beslissen om een algemene screening te organiseren en terug te betalen, zou dit een hoge kost betekenen die kan oplopen tot bijna honderd miljoen euro per screeningsronde.