Mystery shoppers moeten op auditie

De minderjarigen die de Nationale Loterij inzet om te controleren of krantenwinkels geen kansspelen verkopen aan tieners, moeten voortaan eerste een strenge ‘auditie’ doen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Heel wat krantenverkopers voelen zich namelijk bedrogen omdat de minderjarigen vaak ouder lijken dan ze zijn.

In bijna 5.400 krantenwinkels in ons land kan je kansspelen van de Nationale Loterij kopen. Dat gaat van een Lotto-formulier tot een krasbiljet. Om te controleren of dit niet wordt verkocht aan minderjarigen, zet de Nationale Loterij zelf zogenaamde mystery shoppers in. Vorig jaar liep één op de vier dagbladwinkels tegen de lamp, goed voor bijna 120.000 euro aan financiële sancties.

“Maar sommige van die tieners hebben het uiterlijk van iemand van 21 jaar”, vertelt Hendrik Blommaert van de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP). De Nationale Loterij begrijpt die verzuchting en zal daarom twee keer per jaar audities organiseren. “Alle tieners die controles zullen uitvoeren zijn vijftien of zestien jaar oud. Ze moeten eerst voor een jury verschijnen, met daarin ook twee vertegenwoordigers van de krantenverkopers”, vertelt Kiki Vervloessem van de Nationale Loterij. “Vindt één van de juryleden dat de kandidaat er ouder uitziet dan zijn leeftijd, wordt die kandidaat afgekeurd.”