Antwerpse betogers afgevoerd in bussen

In Antwerpen zijn gisteravond enkele honderden mensen samengekomen om een sit-inactie te houden tegen burgemeester Bart De Wever. Het ging om een initiatief van Dyab Abou Jahjah. 210 deelnemers werden bestuurlijk aangehouden. Ze kregen een GAS-boete en werden met bussen afgevoerd naar het hoofdkantoor van de politie. Abou Jahjah zelf werd rond 21u als allerlaatste in een combi gezet.

De meeste deelnemers werden meteen na aankomst aan de Noorderlaan weer vrijgelaten, een aantal meer weerspannigen zouden nog voor middernacht zijn vrijgelaten. De politie voerde ook één gerechtelijke arrestatie uit. Het ging om een tegenboter die gewapend met een mes richting de actievoerders liep.

De actie op de Grote Markt was een actie gericht tegen burgemeester De Wever. Initiatiefnemer Abou Jahjah noemt De Wever een racist en vindt dat hij moet aftreden. De actie was niet aangevraagd en dus ook niet toegelaten door het stadsbestuur. Bovendien zijn betogingen op de Grote Markt sowieso verboden. De politie was daarom massaal aanwezig en omsingelde de menigte.