Vliegtuigbom zorgt voor treinhinder

Een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog heeft vandaag voor heel wat hinder op het spoor gezorgd. Het tuig werd vanmorgen bij werken in Kessel-Lo gevonden, waarna het treinverkeer werd stilgelegd en de buurt ontruimd werd. Pas rond 16 uur vanmiddag was de bom onschadelijk gemaakt door ontmijningsdienst DOVO, waarna het treinverkeer hervat kon worden.

Het springtuig was een Britse bom die in mei 1944 werd gedropt tijdens bombardementen tien dagen voor de landing van Normandië met als bedoeling de spoorverbindingen met het Ruhrgebied te vernielen. Bij de ontmanteling moest de ontsteker uit de bom verwijderd worden. DOVO bouwde een aarden wal rond de plek van de vondst en kon de bom ontmantelen.

"DOVO is na de vondst onmiddellijk ter plaatse gekomen en heeft ons geadviseerd in de richting van Kessel-Lo een perimeter in te stellen van 800 meter waarbinnen iedereen moet geëvacueerd worden. In de richting van Leuven was dit slechts in beperkte mate nodig", aldus de Leuvense burgemeester Tobback.

Binnen het gebied van de veiligheidszone waren circa 2.800 mensen geregistreerd. Zij werden allemaal aangemaand te vertrekken. In de sporthal van Kessel-Lo was opvang voorzien.