"2014 slechtste jaar ooit voor handel"

Het voorbije jaar was "het slechtste ooit voor de handel". Dat zegt Comeos. De federatie voor handel en diensten trekt aan de alarmbel en vraagt dat de regering werk maakt van structurele problemen.

Volgens Dominique Michel, CEO van Comeos, zit de handel op zijn tandvlees. Zo telde de handel in 2014 een recordaantal aan herstructureringen en stagneerde de omzet voor het eerst in vijftien jaar. "Liefst 3.581 werknemers uit de handel waren in 2014 betrokken bij de aankondiging van een voornemen tot collectief ontslag. Dat is een absoluut record en het maakt van de handel de sterkst getroffen sector van het land", aldus Michel. 

Het aantal winkelvestigingen blijft ook verder dalen: -2,39 procent in vergelijking met 2013 en -6 procent in de laatste vier jaar. Op tien jaar tijd is de rendabiliteit in de handel met twintig procent afgenomen.

"De handel heeft duidelijk het moeilijkste jaar ooit achter de rug", aldus Michel. "De structurele problemen waar we mee kampen werden niet aangepakt: het gebrek aan flexibiliteit, de hoge loonkosten, fiscaliteit,.. Het is hoog tijd dat de regering hier werk van maakt. Het is ook cruciaal dat zij maatregelen met een negatieve impact op de consumptie vermijdt: de consumptie maakt immers 40 procent uit van het BBP en beïnvloedt de gehele economie".