"Pure waanzin om Doel 3 op te starten"

Actievoerders van Greenpeace zijn bijeengekomen aan de kerncentrales van Doel. Ze hebben een grote tent opgehangen in een 170 meter hoge pyloon die elektriciteit vervoert van de kerncentrale van Doel naar de Antwerpse havens. De actievoerders hingen er ook een groot spandoek met als opschrift "Hoe groot is uw scheur".

"Greenpeace wil de burgers betrekken en hen de kans geven hun bezorgdheid te uiten over de recente beslissingen van onze regering over het energiebeleid", zegt Eloi Glorieux, verantwoordelijk voor de nucleaire campagne bij Greenpeace België. "Het is pure waanzin om een gevaarlijke reactor zoals Doel 3 opnieuw op te starten en verouderde reactoren als Doel 1 en 2 nog langer in gebruik te houden. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de bescherming en het welzijn van de burgers garanderen. De nauwe banden tussen het FANC, het kabinet van energieminister Marghem en Electrabel moeten doorgeknipt worden, in het belang van de burger."

De milieu-organisatie roept burgers op om foto's te nemen van een 'scheur' naar keuze en die te delen. De afbeeldingen worden verzameld en opgeteld op www.hoegrootisuwscheur.be. Dinsdag staat er op de agenda van de Kamer een hoorzitting over het wetsvoorstel van minister Marghem om de reactoren van Doel 1 en Doel 2 langer op te houden.

Bron foto: Greenpeace