Dossier Terreurdreiging

Twee jihadisten per ongeluk vrijgelaten

In minder dan een week tijd heeft het gerecht twee Syriëstrijders per ongeluk vrijgelaten uit de cel. Eén man werd vrijgelaten hoewel hij helemaal niet hoorde vrij te komen, en is intussen opnieuw opgepakt, de tweede is nog steeds op vrije voeten. Dat meldt La Dernière Heure.

De eerste verdachte, Y. M., zat vast in de gevangenis van Hasselt omdat hij ervan verdacht werd Syriëstrijders te ronselen in België. Wanneer zijn advocaat afgelopen woensdag zijn vrijlating vroeg voor de raadkamer van Brussel, werd zijn verzoek ingewilligd. Nochtans zou het parket beroep hebben aangetekend, maar de gevangenis had dit bericht verkeerd begrepen. De verdachte werd dus vrijgelaten en kon twee nachten thuis doorbrengen, tot de politie hem vrijdag terug kwam halen.

De andere verdachte was geïnterneerd in de gevangenis van Vorst, omdat hij naar Syrië zou willen vertrekken. Doordat de gevangenis vergeten was Y. op tijd beroep te laten aantekenen, spande zijn advocaat een procedurekwestie aan. De Kamer van Inbeschuldigingstelling gaf de verdachte gelijk en hij werd vrijgelaten.