Top fiscus vecht open oorlog uit

Hans D'Hondt (links op de foto), de voorzitter van de FOD Financiën, heeft een strafklacht ingediend tegen BBI-directeur Karel Anthonissen (rechts op de foto). De reden: een tweet waarin Anthonissen D'Hondt beschuldigt van "onwil om verdoken geld te vangen". Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

"@jvanovertveldt De onwil om veel verdoken geld te vangen kwam van de vorige regering (Geens) en van de voorzitter (D'Hondt). Is dat nog zo? ", tweette Karel Anthonissen, de directeur van de Bijzondere Belasting­inspectie (BBI), op 9 maart. Hij reageerde op een tweet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Anthonissen staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen en de grenzen van zijn spreekrecht als ambtenaar op te zoeken. Maar de topman van de overheidsdienst Financiën - zijn 'grote baas' – ervan beschuldigen van fraude geen prioriteit te maken, is de stap te ver.

D'Hondt heeft vrijdag bij het Brusselse parket in persoonlijke naam een strafklacht ingediend tegen Anthonissen wegens laster. Intussen werden Van Overtveldt en de topman van de BBI, Frank Philipsen, ook op de hoogte gebracht van de klacht. Philipsen heeft de bevoegdheid om eventueel nog een tuchtprocedure op te starten.