Dossier Vakbondsacties

Hinder bij De Lijn door acties ACOD

Het bus- en tramverkeer van vervoersmaatschappij De Lijn ondervindt vandaag hinder door acties van de socialistische vakbond ACOD. “Het netwerk in Antwerpen wordt het hardst getroffen”, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. Dat komt omdat de betoging in Antwerpen plaatsvindt. Maar wellicht komen er militanten van buiten Antwerpen, zodat ook op andere plaatsen in Vlaanderen hinder wordt verwacht. Het ACOD voert actie tegen de besparingsmaatregelen van de regering.

De hinder is het grootst in Antwerpen, waar de helft van de bussen en trams uitrijdt. Ook in de regio Mechelen is slechts één op de twee bussen beschikbaar. In de rest van de provincie is driekwart van de bussen uitgereden. Deze voormiddag trekt de betoging van het Centraal Station naar de Groenplaats in Antwerpen. Tijdens de betoging zal er op dat traject geen bus- en tramverkeer zijn.

In tegenstelling tot de dienstverlening op de stadsnetten van Genk, Sint-Truiden en Tongeren, rijden de bussen op het stadsnet van Hasselt normaal. Ook in Oost-Vlaanderen blijft de hinder van de provinciale ACOD-actie beperkt. Acht op de tien chauffeurs zijn uitgereden, maar in Aalst rijdt slechts de helft van de bussen. In Gent zijn er bussen en trams om het half uur. Het busverkeer in Vlaams-Brabant is nagenoeg niet gehinderd, in West-Vlaanderen is er helemaal geen hinder.

 

Andere openbare diensten

Door de acties wordt er ook hinder verwacht bij de stedelijke kinderopvang in Gent en in Antwerpen. Ook zwembaden en bibliotheken kunnen vandaag dicht zijn, maar het blijft afwachten hoeveel personeel er komt opdagen.