Onderzoek naar lijm lekkende naalden

Het Japanse medische bedrijf Terumo, dat ook een vestiging heeft in het Belgische Haasrode, zou injectienaalden op de markt brengen waarvan de lijm niet helemaal is uitgehard. Die lijm zou dan via de naald in het lichaam van de patiënt kunnen terechtkomen en allerlei klachten veroorzaken. Dat zeggen experts in het televisieprogramma ‘Dossier EenVandaag’ van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

De epoxylijm die wordt gebruikt om de naald in het plastic buisje vast te zetten, zou niet helemaal hard worden en beginnen te lekken bij gebruik. De artsen die in de uitzending van ‘Dossier EenVandaag’ aan bod kwamen, maken zich dan ook zorgen dat stukjes lijm in de bloedvaten kunnen komen. Want dat kan ernstige gevolgen hebben, zoals bloedklonters en hersenbloedingen.

Miljoenen naalden van het Japanse merk Terumo worden in ziekenhuizen gebruikt voor vaccinaties, maar ze worden ook aan grote farmaceutische bedrijven verkocht. De Belgische vestiging in Haasrode, nabij Leuven, meldt in een bericht op hun website dat ze nog nooit klachten hebben ontvangen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is nu samen met enkele Europese organisaties een onderzoek gestart.