Stichting Tegen Kanker aangeklaagd

De zonnebanksector in België dient een klacht in bij de Jury voor Etische Praktijken in de Reclame (JEP) tegen de Stichting Tegen Kanker. De organisatie vindt de campagne van de stichting over zonnebanken "overmatig agressief en misleidend", laat ze weten in een persbericht.

Eigenlijk komt de klacht van de European Sunlight Association (ESA), die in België de zonnebanksector vertegenwoordigt. Het gaat om de campagne van de Stichting Tegen Kanker die het eerder deze maand lanceerde: "Huidkanker Turbo 3000". Die sensibiliseert op bussen en trams overal in het land rond zonnebankgebruik. Op termijn vraagt ze ook een verplichte registratie van en op termijn een verbod op zonnebankcentra.

Agressief

"Overmatig agressief en misleidend", reageert ESA vandaag. Er kan geen wetenschappelijk bewijs worden aangevoerd dat een verantwoord gebruik van de zonnebank een verhoogd risico geeft op huidkanker. De ESA voegt daar aan toe dat de zonnebanksector een van de weinige sectoren is waar de cliënt vooraf verplicht een screening moet ondergaan.

Bovendien is het gebruik van zonnebanken aan strikte, uitgebreide Belgische en Europese regelgeving én controle onderworpen, luidt het voorts. "Wij zijn de eersten om te pleiten voor een gedragsverandering omtrent zonnen. Wij zijn ervan overtuigd dat dat kan leiden tot een significante daling van het aantal gevallen van huidkanker. Wij roepen de Stichting tegen Kanker dan ook op om daar samen met ons werk van te maken, veeleer dan deze overmatig agressieve campagne."

Probleem voor volksgezondheid

"We hebben inderdaad de klacht zeer recent ontvangen", zegt de Stichting Tegen Kanker. Die wil eerst met haar advocaat overleggen, maar zegt wel al dit: "We hebben deze campagne twee jaar geleden ook al gevoerd met identiek hetzelfde campagnebeeld en slogan en kregen toen geen klacht. Dat zonnebanken het risico op huidkanker verhogen in wetenschappelijk bewezen. Hierover bestaat geen enkele twijfel en een brede wetenschappelijke consensus."

De stichting wijst er voorts op dat zonnebanken reeds in 2009 door de Wereldgezondheidsorganisatie (IARC) in de hoogste categorie van kankerverwekkers geplaatst werden. "Wij wensen geen polemiek te voeren met de sector. Onze missie is het verminderen van kankers en meer specifiek in dit geval huidkanker. Zonnebanken zijn een probleem voor de volksgezondheid", besluit de Stichting Tegen Kanker.