Scan je straks je boodschappen thuis?

Supermarktketen Carrefour komt binnenkort met een primeur op de Belgische markt: klanten zullen thuis de producten die ze willen kopen kunnen inscannen. Hun online-boodschappenlijstje wordt zo automatisch samengesteld, enkel nog aanvullen, bevestigen en klaar! Het systeem, "Connected Kitchen", werd ontwikkeld door Worldline. Het apparaat wordt momenteel getest. De bedoeling is om het binnen enkele weken aan te bieden aan de klant, zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve.

De scanner herkent tot 1,3 miljoen barcodes, ook van producten van de concurrentie waar Carrefour dan een eigen alternatief tegenover zet. Naast scannen, kan de klant ook producten dicteren, de Connected Kitchen reageert op stemherkenning. De hele familie kan er dus mee aan de slag, aldus Carrefour. "Het gaat om een innovatie die het leven voor de klant eenvoudiger moet maken", luidt het maandag in een persbericht. De klant kan achteraf nog producten toevoegen, verwijderen of aanpassen op zijn boodschappenlijst.

Afhalen kan bij 50 online-afhaalpunten of 10 Carrefour-drives. In Brabant kan men zijn boodschappen ook aan huis laten brengen, in het kader van een proefproject van bpost. "De Connected Kitchen werd samen met Worldline ontwikkeld, omdat zij over een uitgebreide database beschikten met productreferenties", legt de woordvoerder uit. "Mochten we dit zelf ontwikkeld hebben, dan zou het veel meer in tijd in beslag hebben genomen". Het gaat om een primeur, Van Outryve heeft weet van een gelijkaardig initiatief in Frankrijk bij een concurrerende keten.

De scanner wordt nu door medewerkers van Carrefour en door een panel klanten getest. De supermarktgroep hoopt het binnen enkele weken aan al zijn klanten te kunnen aanbieden. Het apparaat is niet gratis. Het zou ongeveer 50 euro kosten, maar om de drempel bij de klanten te verkleinen, zou men het ook kunnen inruilen voor bonuspunten.