43% Vlamingen kopen tweedehands

Meer dan vier op de tien Vlamingen hebben vorig jaar tweedehandsproducten gekocht. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox bij meer dan 1.000 Vlamingen in opdracht van De Kringwinkel en tweedehandsketen Troc.com. Daarnaast blijkt dat 68 procent van de Vlamingen spullen schonk aan goede doelen.

In 2014 kocht 43 procent van de Vlamingen tweedehandsspullen, terwijl meer dan een op de drie ook spullen verkocht. De meest populaire tweedehandsproducten zijn boeken (33 procent), gevolgd door kleding (26 procent) en decoratieartikelen (25 procent). Bijna de helft van alle tweedehandsverkopen gebeurde online. De belangrijkste drijfveer om tweedehands te kopen waren voor bijna vier op de vijf respondenten de lage prijzen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan twee op de drie Vlamingen vorig jaar spullen schonken aan een goed doel zoals De Kringwinkel. "We zien al langer dat steeds meer Vlamingen hun spullen aan ons doneren. Ze doen dit niet enkel om de afvalberg te helpen verkleinen, maar eveneens omdat de sociale tewerkstelling hierbij baat heeft, " aldus Marleen Vos, algemeen directeur van de overkoepelende vzw Komosie.