Valse gijzelaar Gent krijgt 18 maanden

De 18-jarige man die in december verzon dat zijn vriend gegijzeld werd aan de Gentse Dampoort door vier mannen met kalasjnikovs en een massale politie- en mediamobilisatie op de been bracht, is veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank maandag beslist.

De feiten gebeurden op 15 december in een appartement in de Pilorijnstraat. De 18-jarige jongen, die illegaal in België verblijft, stapte een krantenwinkel binnen en zei dat zijn vriend gegijzeld werd door vier mannen. Hij verklaarde dat hij een kalasjnikov op het hoofd had gekregen en dat zijn vriend nog altijd bedreigd werd. 

De politie nam de melding ernstig en zette alle middelen in. De speciale eenheden vielen het appartement binnen, maar er werden geen gijzelnemers, gijzelaar of wapens gewonden. Omdat er diezelfde dag in Sydney een gijzeling door leden van IS aan de gang was, werden de feiten in Gent even wereldnieuws. Nadat bleek dat er geen sprake was van terrorisme of IS, lieten buitenlandse media het verhaal vallen. 

Voor de Gentse correctionele rechtbank bleef de beklaagde volhouden dat er mannen met kalasjnikovs waren, hoewel hij toegaf dat hij cocaïne had gebruikt. De rechtbank legde hem 18 maanden cel en 6.000 euro boete op, beide voor de helft met uitstel.

Bekijk ook: