"Haal abortus uit de strafwet"

LUNA, de vereniging van Nederlandstalige abortuscentra in België, pleit ervoor abortus uit de strafwet te halen. Bovendien pleiten de abortuscentra er ook voor om abortus ook na twaalf weken zwangerschap toe te laten. Op 3 april bestaat de abortuswet in ons land exact 25 jaar.

“25 jaar geleden was het een goede (politieke) oplossing om abortus in de strafwet op te nemen”, zegt Carine Vrancken van LUNA aan VTM NIEUWS. “Maar nu zou het de meest normale zaak zijn om abortus uit de strafwet te halen.”

“Intussen weten we dat België één van de laagste abortuscijfers ter wereld heeft en dat de zorgverlening goed is. Om abortus uit de taboesfeer te halen, moeten we de wet uit de strafwet halen. Dat zou ook logisch zijn aangezien het om medische zorg gaat.”

Uitbreiding termijn

De vereniging van Nederlandstalige abortuscentra pleit in het kader van het 25-jarige bestaan van de abortuswet ook voor de uitbreiding van de wettelijke termijn om abortus uit te voeren. Die termijn staat in ons land momenteel op twaalf weken. In Nederland kan abortus tot twintig weken zwangerschap.

“Momenteel is abortus na twaalf weken alleen toegestaan uit medische noodzaak. Daardoor moeten meisjes en vrouwen die na deze termijn een ongeboren kind willen laten wegnemen naar Nederland. Het gaat dan vaak om de meest schrijnende psychosociale problemen.”

Op 3 april wordt de abortuswet 25 jaar, dan gaan de abortuscentra hun voorstellen afgeven aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).