Dossier Terreurdreiging

Syriëstrijders waren bekend bij politie

Bijna alle 250 geradicaliseerde moslimjongeren uit Antwerpen zijn door de politie al ruim twee jaar gekend en geïdentificeerd.  Dat heeft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever gezegd bij de voorstelling van het nieuwe boek van Bilal Benyaich en staat vandaag in Het Laatste Nieuws.

In september 2012, een maand voor de verkiezingsoverwinning van Bart De Wever in Antwerpen, greep de politie in tijdens een manifestatie van enkele honderden moslimjongeren. Zij protesteerden tegen de anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’ en werden opgehitst door Sharia4Belgium.

"Passagierslijst Syrië-Expres'

Daarbij werden 230 jongeren opgepakt en door de politie geïdentificeerd. Het zijn ook deze jongeren die vandaag op de lijst staan van 250 geradicaliseerde moslimjongeren in Antwerpen. “De overeenkomst tussen de lijst van opgepakte jongeren en de groep van extremistische moslims in Antwerpen is treffend”, zei De Wever bij de boekvoorstelling.

Van de 250 geradicaliseerde moslims in Antwerpen, zijn er 70 vertrokken om te strijden in Syrië. “Die lijst van toen leest vandaag als de passagierslijst van de Syrië-Expres”, zegt de Antwerpse burgemeester aan Het Laatste Nieuws. “Wie die dag daar aanwezig was, maakt nu deel uit van de geradicaliseerde jongeren in deze stad. We kennen ze allemaal.”

Volgens Het Laatste is één van die Syriëstrijders Hicham Chaïb uit Deurne, tegenwoordig Abu Haniefa. Hij zou aan het hoofd staan van de religieuze politie in Ar-Raqqah, de hoofdstad van Islamitische Staat. Toen hij nog in België was, was hij de woordvoerder van Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium. "De leden van Shariah4Belgium werden aanvankelijk als clowns weggezet”, zegt De Wever. “Er is veel te laat tegen opgetreden.”