Zachte winter goed voor budget steden

Aangezien de stads- en gemeentebesturen tijdens de afgelopen wintermaanden veel minder geld moesten besteden aan strooizout en werkuren van de technische diensten, kunnen de middelen die hiervoor gebudgetteerd werden, voor andere investeringen worden aangewend. De besparingen zijn aanzienlijk en lopen bijvoorbeeld in de Limburgse gemeente Riemst op tot 65 procent.

Bij de start van de lente stellen de steden en gemeenten vast dat de budgetten die gereserveerd werden voor de aankoop en het strooien van zout, veel te ruim zijn. Het zeer zachte winterweer heeft geleid tot beperkte uitgaven.

Riemst

"Dat is uitstekend nieuws voor de gemeentefinanciën", zegt Marc Vos, de burgemeester van Riemst, die nu al de berekening voor zijn uitgaven heeft gemaakt. "Specifiek voor onze gemeente hebben we 60 ton strooizout verbruikt in plaats van de 400 ton waar we maximaal op gerekend hadden. Inclusief de kosten voor ons personeel en de opslag van het zout, hebben we hiervoor 14.000 euro uitgegeven, terwijl er 40.000 gebudgetteerd was. In 2012-2013 hebben we zelfs 57.000 euro hiervoor moeten uitgeven. Dit jaar realiseren we dus een kostenbesparing van 65 procent. Dat geeft ons meer ademruimte voor andere investeringen, zoals het preventieve onderhoud van ons wegennet."