Belgische missie terug uit ebolagebied

De Belgen die in het West-Afrikaanse Guinee hulp boden bij de strijd tegen het dodelijke ebolavirus, zijn zaterdagavond teruggekeerd. Ze zijn rond 21.45 uur geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Ze draaiden mee in het mobiele laboratorium B-Life in de regio N'Zérékoré en deden controles op bloedstalen. Dat meldt de dienst Civiele Veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken. In de regio werden nu al meer dan 50 dagen geen nieuwe gevallen meer gemeld van ebola.

Het gaat om de derde ploeg van landgenoten die zaterdagavond terugkeert: vijf wetenschappelijke experts van het Centrum voor Toegepaste Moleculaire Technologie van de UCL, twee decontaminatie-experts van de Civiele Bescherming en twee telecommunicatie-experts en een verpleegster van Defensie. "De eerste twee ploegen opereerden onder de vlag van B-Fast dat twee maanden in Guinee actief was", zegt Ophélie Boffa van de communicatiedienst Civiele Veiligheid. Dankzij extra middelen van Ontwikkelingssamenwerking en ook Europees geld kon de derde ploeg nog een maand langer blijven.

 

Resultaten

De komende week moet duidelijk worden hoeveel patiënten dankzij de Belgische inspanningen konden gered worden. In elk geval is de regio N'Zérékoré nu al meer dan 50 dagen vrij van ebola. Volgens de dienst Civiele Veiligheid van Binnenlandse Zaken kan de opgedane terreinervaring nuttig zijn in het geval van een biologische dreiging in België.