Brandje in kathedraal van Ieper

In de Sint-Maartenskathedraal in Ieper, net naast de Lakenhallen, is er vanochtend een klein brandje ontstaan. De brandweer kreeg kort na 07.00 uur de melding binnen en ging onmiddellijk ter plaatse. Daar stelde ze vast dat er al wat rookontwikkeling was.

De bluswerken werden bemoeilijkt omdat de brandhaard zich op grote hoogte bevond, meer bepaald bij een houten balk in één van de torens, op 60 à 70 meter hoogte. De brandweer van Poperinge kwam daarom bijstand leveren, onder meer met een gespecialiseerd klimteam. “Omdat onze brandweerladder maar 30 meter hoog is, moesten we via de stellingen en de binnentrap in de kerk tot bij de brandhaard geraken”, zegt commandant Rik Vandekerckhove van de brandweer van Ieper. Alles was vrij snel onder de controle.

“De brand ontstond aan één van de houten steunbalken, net onder het plastic dat de verwijderde toren afdekt. Verschillende balken zijn doorgebrand. Ook in de kerk is er schade door het bluswater”, zegt Rik Vandekerckhove nog. Er is momenteel een branddeskundige ter plaatse die moet de precieze oorzaak moet achterhalen. Vanmorgen werd er niet gewerkt aan de kerk.