ZNA reageert: "We konden niet anders"

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) reageert voor het eerst op het verhaal van een 17-jarig meisje met psychische problemen dat maandagnacht moest doorbrengen in een politiecel. Zij werd door het ziekenhuis aan het gerecht overgelaten, maar doordat er geen plaats was in een psychiatrische jeugdinstelling, moest het meisje de nacht doorbrengen in een cel.

De Antwerpse jeugdrechter Denoyelle trok maandagavond aan de alarmbel en het parket heeft een onderzoek geopend naar het correct handelen van het ziekenhuis, maar ZNA zegt aan VTM NIEUWS dat de jeugdrechter op de hoogte was van de procedure die gevolgd werd. Die werd in samenspraak met de jeugdrechter bepaald, zegt ZNA.

“Het gedrag van dat meisje was van die aard dat wij omwille van haar eigen veiligheid en de veiligheid van anderen niet anders konden dan het kind terug over te maken aan de jeugdrechter”, zegt Renée Willems van ZNA. “Het meisje zou normaliter na overleg van het ziekenhuis en het gerecht op woensdag geplaatst worden in de gemeenschapsinstelling in Mol."

"In afwachting daarvan zou zij - dat is maandagochtend besproken bij de jeugdrechter samen met alle actoren en het meisje zel - nog een dag verblijven op een gespecialiseerde spoedafdeling voor psychiatrische patiënten in ZNA Sint-Erasmus. De enige voorwaarde daarvoor was, en die was door alle actoren gekend, dat zij geen grensoverschrijdend gedrag zou stellen”, vertelt Renée Willems.

Volgens Willems was de jeugdrechter volledig op de hoogte van wat er zou gebeuren. “U moet aan hem maar vragen waarom hij zich boos gemaakt heeft terwijl hij voordien volledig akkoord ging met de afspraken die we gemaakt hadden over dat meisje.”