Zuurgooier legt bekentenissen af

Jelle F., de Nederlandse verdachte van de zuuraanval op een poetsvrouw van warenhuisketen Delhaize, heeft gisterenavond bij de onderzoeksrechter gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Hij heeft toegegeven dat hij de warenhuisketen heeft afgeperst. De man is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor afpersing en poging tot moord. Dat meldt het Brusselse parket.

De 42-jarige F. was eerder vandaag door de Franse justitie aan België uitgeleverd. Om 10.15u werd hij op een parkeerterrein aan de Frans-Belgische grens aan de Belgische politiediensten overgeleverd. Die reden met F. rechtstreeks naar de lokalen van de Brusselse FGP, in de Koningsstraat, waar hij kort na 13 uur aankwam. Bij zijn eerste verhoor door de speurders maakte F. een rustige indruk maar beriep hij zich wel op zijn zwijgrecht.

Daarop werd F. rond 15.30 uur overgebracht naar het Portalisgebouw aan het Poelaertplein om voorgeleid te worden bij onderzoeksrechter Gruwez. Tijdens het verhoor, dat om 17.30 uur begon, ging F. over tot gedeeltelijke bekentenissen, meer bepaald met betrekking tot de afpersing.

"De advocaat van de verdachte heeft aan de onderzoeksrechter de aanstelling van een college van deskundigen gevraagd, om een expertise naar de geestestoestand van zijn cliënt te bekomen", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Het is evenwel zo dat de verdachte voor de onderzoeksrechter verklaard heeft Nederlands te verkiezen als proceduretaal. Daarom wordt het onderzoek vermoedelijk nog binnen de maand overgedragen aan een Nederlandstalige onderzoeksrechter."  Intussen is F. overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis.

Vrijdag moet hij voor de Brusselse raadkamer verschijnen.