Douane vernietigt namaaksigaretten

In de Antwerpse haven heeft de douane vandaag maar liefst 89,5 miljoen namaaksigaretten vernietigd. Die werden vorig jaar door de Antwerpse douane onderschept.

Volgens de douane neemt de smokkel van illegale sigaretten via ons land de laatste jaren toe en worden ze soms zelfs hier geproduceerd. Een verregaande samenwerking op Europees vlak en met merkhouders moet de strijd tegen smokkel meer kansen tot slagen geven.

Het gaat om een enorme lading sigaretten van het merk Marlboro en L&M, van de Amerikaanse tabaksgigant Philip Morris. De namaaksigaretten werden in het bijzijn van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vernietigd.

De onderschepte sigaretten zaten in containers afkomstig uit China. Ze waren bestemd voor verschillende buurlanden zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Als de lading op de markt terecht was gekomen, had dat volgens de douane een fiscaal verlies van ruim 25 miljoen euro betekend door de misgelopen accijnzen, btw en invoerrechten. Volgens de minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) “brengen namaakproducten ernstige economische schade toe, ook aan de merkhouders".

Van Overtveldt zegt ook nog dat zulke grote vangsten van illegale producten helpen om merkhouders te overtuigen meer met de autoriteiten samen te werken. "Elk apart zijn de partners in dit verhaal niet in staat namaak te stoppen, maar door maximaal informatie uit te wisselen kunnen we betere resultaten boeken”, aldus de minister.