Bruggelingen fierst op eigen stad

Bruggelingen zijn het fierst op hun stad. Dat blijkt uit de Stadsmonitor 2014, een grootschalige enquête van de Vlaamse regering die om de drie jaar peilt naar de maatschappelijke ontwikkelingen in de 13 Vlaamse centrumsteden.

De Bruggelingen scoren met 89% het best wanneer het over fierheid op hun eigen stad gaat. Ook Gent en Leuven scoren boven over de 80% en staan mee op het podium. In tegenstelling tot het cliché over haar inwoners, staat Antwerpen ‘pas’ op een zesde plaats. In Turnhout is minder dan de helft van de inwoners fier op de eigen stad.

De Stadsmonitor heeft ook naar het vertrouwen in het stadsbestuur van de inwoners van de dertien centrumsteden gepeild. Daarin staat Gent het best. 47,6% van de Gentenaars heeft vertrouwen in het huidige stadsbestuur. Leuven (42,10%) en Mechelen (39,20%) staan op plaatsen twee en drie. Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen, staat met 27,90% op de achtste plaats. Ook hier scoort Turnhout het slechtst, met 19,70% van de inwoners die zijn vertrouwen uitdrukt in het stadsbestuur.