17-jarige patiënte krijgt opvang in Mol

Volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is er een opvangplaats gevonden voor het 17-jarige meisje met psychiatrische problemen dat de nacht moest doorbrengen in een cel in het Antwerpse justitiepaleis. Ze zou terechtkunnen in een opvangcentrum in Mol.

“We moeten nog uitzoeken wat er juist gebeurd is”, zegt Jo Vandeurzen aan VTM NIEUWS. “Het meisje zou morgen voor een time-outperiode naar een gemeenschapsinstelling gaan, maar blijkbaar is er gisteren plots een crisissituatie ontstaan.”

Daarop werd het meisje door het Antwerpse ziekenhuis waar ze behandeld werd, met een ambulance naar het Antwerpse gerecht gebracht. Doordat de jeugdrechter geen plaats vond in een psychiatrische instelling, moest ze de nacht doorbrengen in een cel.

Maar volgens minister Vandeurzen is er nu een opvangplaats gevonden. Het meisje gaat naar het opvangcentrum in Mol. Daar worden gewoonlijk jongens opgevangen, maar er zijn ook enkele plaatsen voor meisjes.

“De geplande time-out is nu vervroegd, waardoor ze nu al terecht kan in de gemeenschapsinstelling”, zegt Vandeurzen. “Bovendien heeft het psychiatrisch centrum waar het meisje vandaan komt de garantie gegeven dat ze er opnieuw terechtkan eens haar time-out afgelopen is.”