5,7% meer doden in Vlaams verkeer

Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen is het afgelopen jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde trekt aan de alarmbel. “Bijkomende maatregelen zijn meer dan ooit nodig.” Het is voor het eerst sinds 2011 dat het aantal verkeersdoden ter plaatse in stijgende lijn gaat.

Volgens de cijfers van het BIVV werden in Vlaanderen vorig jaar 336 doden ter plaatse na een verkeersongeval geregistreerd. Dat is een stijging van 5,7% tegenover 2013. Ook een jaar eerder (2012) waren er minder verkeersdoden. Vooral het aantal dodelijke slachtoffers bij ongevallen met vrachtwagens is sterk gestegen. Het aantal letselongevallen en het aantal gewonden bleef in 2014 stabiel tegenover het jaar voordien.

“Structurele maatregelen nodig”

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde trekt aan de alarmbel. “Vlaanderen is ver verwijderd van de doelstellingen die de Vlaamse overheid zichzelf heeft opgelegd, namelijk maximaal 250 verkeersdoden in 2015 en maximaal 200 in 2020”, aldus het VSV. “Om de doelstelling van 2020 te halen, moet Vlaanderen in 6 jaar tijd een halvering van het aantal verkeersdoden realiseren.”

Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts beseft de nood aan structurele maatregelen. Hij pleit voor een hervormde rijopleiding en een rijbewijs met punten. “Deze nieuwe cijfers moeten bij iedereen alarmen doen afgaan”, zegt Weyts.

Daling in Wallonië en Brussel, stijging in Vlaanderen

Tegenover de verontrustende cijfers voor Vlaanderen, staat een lichte daling van het aantal verkeersslachtoffers over heel België. Het aantal doden ter plaatse daalde in 2014 over heel het land met 1,9 % tegenover het jaar voordien. Met 615 doden ter plaatse werd het laagste cijfer ooit geregistreerd.

In tegenstelling tot Vlaanderen, werden in het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel een daling van het aantal verkeersdoden geregistreerd. In Wallonië daalde het aantal doden ter plaatse na een verkeersongeval met 9%. Dit cijfer staat dus in schril contrast met Vlaanderen, waar het aantal doden ter plaatse steeg met 5,7%.