Meisje naar cel door volle psychiatrie

Een 17-jarig meisje met psychische problemen heeft de nacht in de cel moeten doorbrengen doordat er in het ziekenhuis en de psychiatrie geen plaats voor haar was. De Antwerpse jeugdrechter Christian Denoyelle slaakt een noodkreet.

Het meisje verbleef al een tijdje in de kinderpsychiatrie van een ziekenhuis in Antwerpen, maar werd afgelopen weekend naar de spoedafdeling overgeplaatst. Omdat het kind zwaar suïcidaal is, werd ze gisterenmiddag rond vijf uur echter door een ambulance afgezet bij de jeugdrechter in Antwerpen. "Het is ongehoord dat een kind door een spoedafdeling zomaar gedumpt wordt. Rechters zijn geen hulpverleners", aldus jeugdrechter Christian Denoyelle. 

De jeugdrechtbank heeft nog geprobeerd een oplossing te vinden voor het meisje. "We hebben verschillende andere instellingen gecontacteerd. Maar het meisje heeft specifieke hulp nodig en heel wat instellingen zijn daar niet op voorzien. We werden uiteindelijk genoodzaakt het kind een nacht onder te brengen in de doorgangscellen in Antwerpen. 

Vandaag zoekt het gerecht verder naar een oplossing voor het tienermeisje. "Wij hopen dat er een mirakal gebeurt en dat we morgen een plaats vinden voor de tiener", zei Denoyelle gisterenavond aan VTM NIEUWS. "Maar we vinden het wel een heel schrijnende problematiek."

"Schrijnende problematiek in kinder- en jeugdpsychiatrie"

Raf De Rycke, voorzitter van de Raad van Bestuur van Broeders van Liefde, dat heel wat psychiatrische opvangcentra heeft, ijvert voor de uitvoering van het nationaal plan tot hervorming van het geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen  en  jongeren. "Het geval in Antwerpen zet de schrijnende problematiek in  de  kinder- en jeugdpsychiatrie/zorg opnieuw in de verf."

"Daarom moet er meer samenwerking komen tussen de verschillende secotren en overheden," zegt De Rycke. "De middelen moeten flexibeler worden ingezet, er moet meer ambulant gewerkt worden door middel van onder andere mobiele equipes, en er moet meer preventie, vroegdetectie en vroeginterventie komen."