1000 verzorgers wachten op visum

Duizenden afgestudeerde zorgkundigen kunnen niet aan de slag in hun sector, omdat ze nog altijd wachten op hun visa die daarvoor verplicht zijn. Dat meldt Le Soir vandaag. De lange wachttijd komt omdat de gemeenschappen en de FOD Volksgezondheid de verantwoordelijkheid daarvoor steeds op elkaar afschuiven. Volgens minister Maggie De Block is het registratieprobleem te wijten aan het grote aantal aanvragen.

Voor de zesde staatshervorming was de uitkering van de verplichte visa een bevoegdheid van de FOD Volksgezondheid. Maar vanaf 2016 zullen de gemeenschappen die taak overnemen. De overdracht van die bevoegdheden zorgt ervoor dat enorm veel dossiers blijven wachten op goedkeuring. Dat zorgt ervoor dat duizenden zorgkundigen die vorig jaar in september afstudeerden hun beroep nog steeds niet kunnen uitvoeren. Er is nochtans veel nood aan nieuw personeel in de zorgsector en vele afgestudeerden hebben ook al werkaanbiedingen gekregen die ze nu moeten afhouden.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block geeft toe dat er een vertraging is, maar zegt dat het een gevolg is van een groter aantal aanvragen. De administratie stelt dat de registratie van een nieuwe groep gediplomeerden nooit probleemloos verloopt, maar dat de situatie deze keer ernstiger is dan anders.