Diamantroof: verdachten weer vrij

In het onderzoek naar de grote diamantroof op de luchthaven Brussels Airport, op 18 februari 2013, zijn vanochtend opnieuw een reeks huiszoekingen uitgevoerd en zijn een aantal personen van hun vrijheid beroofd. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Om hoeveel huiszoekingen en arrestaties het precies gaat, is nog niet duidelijk.

De overval op Brussels Airport vond op 18 februari plaats en werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Internationaal onderzoek

Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega's, leidde op 7 mei 2013 tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in het Franse Metz. Een dag later werden in België zeven verdachten aangehouden. Bertoldi werd op 4 juli 2013 aan België uitgeleverd en bekende dat hij de buit van de overval had helpen verkopen maar het Brusselse gerecht verdenkt hem er ook van te hebben deelgenomen aan de overval zelf.

Begin juli 2013 werd nog een negende man aangehouden die zou hebben deelgenomen aan de overval, begin oktober 2013 kliste het gerecht een man uit Vilvoorde bij wie de overvallers voor en na de roof de nacht zouden hebben doorgebracht en die hun wagens zou verborgen hebben, en eind december 2013 vloog nog een elfde verdachte achter de tralies omdat ook hij een van de uitvoerders van de overval zou zijn. Ten slotte werd in mei 2014 in Marokko nog een verdachte van de diamantroof opgepakt.

Geen arrestaties 

Sindsdien waren zowat alle verdachten door de raadkamer of kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten onder voorwaarden en was het stil geworden rond het onderzoek. Daar is vandaag dus verandering in gekomen. 

"Tijdens het onderzoek werd een deel van de gestolen diamanten teruggevonden en verschillende personen werden in verdenking gesteld. Ondanks doorgedreven onderzoek werd de volledige buit echter nog niet teruggevonden en zijn nog niet alle daders geïdentificeerd”, zegt parketwoordvoerster Carole Vercarre. “Recent zijn nieuwe elementen opgedoken wat geresulteerd heeft in de huiszoekingen vandaag, op plaatsen waar de diamanten mogelijk tijdelijk bewaard werden. Bij de huiszoekingen zijn verschillende personen gearresteerd maar die moeten nog verhoord worden. Er werden ook goederen in beslag genomen die nog moeten worden onderzocht."

Alle personen die vanochtend werden opgepakt, zijn na wel weer verhoor vrijgelaten. Er is niemand onder aanhoudingsbevel geplaatst of in verdenking gesteld. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. 

In februari 2013 reconstrueerde het VTM NIEUWS-magazine Telefacts de diamantroof op de luchthaven van Zaventem. Herbekijk de reportage.