"Centraal meldpunt tegen fraude nodig"

Als staatssecretaris voor Privacy en Fraudebestrijding heeft Bart Tommelein (Open Vld) twee domeinen die soms overlappen. Want in de strijd tegen fraude kan het verzamelen van persoonlijke gegevens helpen. Maar die gegevens moeten wel gebundeld worden. Tommelein ijvert dan ook voor een centraal meldpunt, waar mensen informatie kunnen doorspelen. “Dit mag zeker geen kliklijn worden”, aldus Tommelein.

“Gegevens bijhouden is belangrijk. We moeten heel gericht data controleren. Maar alles moet voldoen aan de privacyregels”, is Tommelein duidelijk. En, het moet centraal gebundeld kunnen worden, “want nu krijg ik thuis informatie, op het kabinet, bij verschillende sociale kantoren.”

Het overzicht is dus zoek. “Ik heb een centraal meldpunt nodig om die informatie te verzamelen”, zegt Tommelein. “Dat staat ook zo in het actieplan dat ik heb ingediend.” Maar krijg je dan geen kliklijn? “Dit kan zeker geen kliklijn worden. Ik heb duidelijk gemaakt aan het parlement dat anonieme klachten niet behandeld worden. Het moet op een correcte manier gebeuren.”

In die strijd tegen fraude hoopt Tommelein natuurlijk vooral op inkomsten. “Alles wat fraudeleus gebeurt, lopen we mis als inkomst. Hoe beter we controleren, hoe meer resultaten we kunnen boeken en hoe meer middelen we kunnen creëren.”