"Facebook moet zich aan regels houden"

Staatssecretaris voor Privacy en Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) is tevreden met de nieuwe regel van Europa in de strijd tegen bedrijven die privacy van gebruikers aan hun laars lappen. Consumenten kunnen voortaan in eigen land een klacht indienen tegen zo’n bedrijf, ook als dat in een ander Europees land is gevestigd. “Dat is een groot voordeel. Je hoeft niet meer heel Europa af te reizen als je een klacht wil indienen”, zegt Tommelein. De laatste tijd was er vooral veel te doen rond Facebook en hoe dat bedrijf de privacy van de gebruikers niet respecteert.

Tommelein heeft ondertussen al een gesprek gehad met het bedrijf, in de hoop dat het meer rekening houdt met die gebruikers. “Het is geen echte strijd tegen Facebook, want sociale media zijn belangrijk. Maar ook dat bedrijf moet zich aan de regels houden en kan niet zomaar doen wat het wil”, verduidelijkt Tommelein. De staatssecretaris hoopt daarin vooral op een Europese wetgeving, “die er tegen het einde van het jaar zou moeten zijn”, aldus Tommelein.

Is sensibilisering over privacy geen effectiever middel? “Dat is zeker belangrijk, maar ik kan niet zomaar tussenkomen in de domeinen van andere ministers. Als er een campagne moet komen in het onderwijs, dan is dat voor collega minister Crevits”, aldus Tommelein. Toch moet de aandacht vooral uitgaan naar de ‘zwakkeren’ op die sociale media: “Niet iedereen is even mondig. Dat heb ik ook aan Facebook gezegd.”