Speelgoed bevat te veel giftige stoffen

"Sommige vloerpuzzels en andere speeltjes voor kinderen van 0 tot 36 maanden bevatten nog altijd veel giftige stoffen." Dat zegt Test-Aankoop dat naar aanleiding van de Werelddag van de Consument gezond speelgoed eist voor de allerkleinsten, zo schrijft De Zondag.

Verschillende Europese consumentenorganisaties, waaronder Test-Aankoop, hebben samen 14 vloerpuzzels en 3 speelgoedkubussen uit mousse onderzocht. Bij 5 vloerpuzzels bleek de concentratie formamide hoger te liggen dan de Franse norm van 200 mg/kg.

Nochtans werd die Franse norm in 2009 ook bij ons ingevoerd. België koos er na een jaar echter al voor om de Europese grenswaarde over te nemen, die 25 keer hoger ligt. Test-Aankoop eist nu een herziening van de grenswaarde voor formamide in mousse speelgoed. "We willen dat de Belgische wet een voorbeeld neemt aan de Franse. De wet zou trouwens niet alleen moeten gelden voor vloerpuzzels, maar voor al het baby- en peuterspeelgoed uit EVA."

In afwachting van een aanpassing van de wet, raadt Test-Aankoop aan om babyartikelen in of met plastic te mijden. "Kies, als het kan, eerder voor producten in textiel of hout." Koop je toch mousse speelgoed dan kijk je beter waar het gemaakt is. De consumentenorganisatie raadt ook aan om pasgekocht speelgoed voor gebruik goed te laten verluchten en eventueel af te spoelen met water.