Verstoppertje in station bij staking?

Wordt het station Antwerpen-Centraal op 22 april - mogelijk een stakingsdag bij het spoor - het strijdtoneel van een massaal spel verstoppertje met meerdere duizenden deelnemers? Een Facebook-evenement van een student, bedoeld als reactie tegen een aangekondigde staking, lokt alvast meer dan 4.000 zelfverklaarde deelnemers.

"Omdat een of andere vakbond vindt dat ze een algemene staking moet organiseren en omdat dan het station Antwerpen-Centraal zowat leeg is, is de stakingsdag het ideale moment om met z'n allen verstoppertje te spelen", vermeldt de evenementenpagina, verwijzend naar de socialistische overheidsvakbond ACOD, die op 22 april een staking organiseert, die mogelijk ook het spoorverkeer treft. "Vervoer? Trein, tram, bus: forget it!", klinkt het verder.

Organisator van de actie, die intussen meer dan 4.000 zelfverklaarde deelnemers en/of sympathisanten kent, is 'De Zaagpatrouille', in werkelijkheid een 21-jarige Limburgse student in Antwerpen, die anoniem wenst te blijven. Hij weet niet zeker of er veel mensen effectief zullen deelnemen. "De actie is bedoeld als ludiek protest tegen de vakbond. De stakingen zijn overdreven en helpen toch niet, integendeel. Er is al zoveel gestaakt en het is niet de oplossing om tot concrete maatregelen te komen", stelt hij.

Bij beheerder van de stationsgebouwen NMBS heeft men nog niet van het initiatief gehoord. "Gewoon in de galerijen spelen, daar zijn geen bezwaren tegen, maar in het station zijn sporen en veiligheidsvoorzieningen. Daar moeten bezoekers rekening mee houden", zegt woordvoerder Bart Crols.