KUL test toekomstige studenten met proef

Alle zesdejaarsleerlingen die een universitaire studie overwegen, kunnen vanaf vandaag op www.luci.be een oriëntatieproef doen die duidelijk moet maken of ze er klaar voor zijn. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. De proef, die peilt naar basisvaardigheden, is ontwikkeld door de KU Leuven.

"Het moet een oriënterende test blijven, bij voorkeur af te leggen in de loop van het zesde middelbaar. Wie minder dan 60 procent scoort, heeft slechts één kans op de vier dat hij zal slagen aan de universiteit - als hij verder niets onderneemt, tenminste", zegt professor Lieve De Wachter van het ILT (Interfacultair Instituut voor Levende Talen). Volgens KUL-rector Rik Torfs is de nood aan zo een proef groot. "Al te veel studenten mislukken in hun eerste jaar bij gebrek aan zelfkennis." Aan de KU Leuven slaagt slechts 36,8 procent van alle debuterende eerstejaars. 

Het gaat om een taalproef die enkele vaardigheden test die je nodig hebt in alle studierichtingen. Zo moet snel begrijpen wat er in een tekst staat en de betekenis van een ongekend woord kunnen afleiden uit zijn context. Wel waarschuwt de universiteit ervoor dat slagen op de test niet gelijk staat aan een succesvol eerste studiejaar.

Zelf benieuwd of u klaar zou zijn voor de universiteit? Doe de test hier!