KUL in top 60 meest prestigieuze uniefs

De Katholieke Universiteit van Leuven heeft een goede reputatie. Dat blijkt uit de rangschikking van het tijdschrift Times Higher Education (THE), dat een opiniepeiling hield onder 10.000 academici uit bijna 150 landen over de reputatie van honderden universiteiten wereldwijd.

Waar de KU Leuven vorig jaar nog net buiten de top 70 viel, wist ze dit jaar een plaatsje te veroveren in de top 60. Andere Belgische universiteiten vallen niet te bespeuren in de top 100. Opvallend, maar niet verwonderlijk: de top 10 kleurt volledig Angelsaksisch.

THE geeft toe dat de rangschikking gebaseerd is op een subjectief oordeel, "maar het is wel het subjectieve oordeel van zij die het meeste weten over goed onderwijs en research. Het zijn leidende academici uit alle werelddelen. En hun oordeel is zeer belangrijk", klinkt het.

Nummer 1 blijft Harvard University in de Verenigde Staten, gevolgd door de Britse universiteiten Cambridge en Oxford. De top 5 wordt vervolledigd door het Massachussetts Institute of Technology (MIT) en Stanford University. De eerste niet-Angelsaksische universiteit, de universiteit van Tokio, vinden we terug op een twaalfde plaats.