"Winkels verspillen veel te veel energie"

Winkels verkwisten vaak veel te veel verlichting en verwarming. Eén op drie KMO'ers weet zelfs niet hoe veel energie hij precies verbruikt. Dat moet anders, zeggen Unizo en Vlaams minister van Energie Turtelboom. Zij vinden dat winkeliers moeten leren zuiniger te zijn.  Met de presentatie 'Verdien met licht' willen ze winkeliers dan ook aanzetten tot het zuiniger verlichten van hun handelspand.

De presentatie gaat uit van een winkeloppervlakte van 300 vierkante meter. Concreet wil men handelaars doen nadenken over het verbruik en suggesties doen om de verlichting aan te passen. "Een tl-lamp kost 10,45 euro per jaar aan elektriciteit. Een ledlamp, die je in warme kleuren hebt en er tegenwoordig zeer aantrekkelijk uitziet, verbruikt nog maar 1,90 euro per jaar aan elektriciteit", zegt Turtelboom. "Er is wel een investeringskost, maar dankzij led's kan je 40 tot 60 procent besparen. Zo heb je dat binnen 4,5 tot 6 jaar terugverdiend. Een ledlamp gaat ook gemiddeld 17 jaar mee."

De minister stelde de presentatie voor bij ondernemer Wouter Torfs, die 75 schoenenwinkels heeft. Hij bespaart door aangepaste verlichting naar eigen zeggen zelfs tot 90 procent op dat elektriciteitsverbruik. Momenteel wordt gewerkt aan een project om alle winkelverlichting centraal te bedienen vanuit een bedrijf in Sint-Niklaas.