400 mogelijke wapens in justitiepaleis A'pen

In het nieuwe justitiepaleis van Antwerpen zijn meer dan vierhonderd wapens, of voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, in beslag genomen sinds dreigingsniveau 3 van kracht is. Dat is meteen ook een van de redenen waarom provinciaal rechtbankvoorzitter Bart Willocx de toegangscontroles wil behouden, ook nu de terreurdreiging naar niveau 2 verlaagd werd.

Sinds midden januari staat aan de ingang van het justitiepaleis een metaaldetector en die heeft zijn nut al meer dan bewezen. Er werden tot nu toe al 381 messen en voorwerpen die als wapen kunnen dienen, in bewaring genomen. Aangezien het dragen ervan op zich niet verboden is, mochten bezoekers ze bij het verlaten van het justitiepaleis terug ophalen. Daarnaast werden er ook voorwerpen in beslag genomen, waarmee je niet zomaar mag rondlopen, zoals een alarmpistool, zeven peppersprays en 19 messen.

Voor voorzitter Bart Willocx zijn de strenge toegangscontroles effectief. "Het aantreffen van die wapens is één van de redenen waarom ik de toegangscontroles met scan wil behouden. Er hebben ook nog andere elementen meegespeeld. Zo hebben we bijvoorbeeld ook vastgesteld dat er minder incidenten in het justitiepaleis zijn", aldus Willocx.