Dossier Vakbondsacties

Vakbonden wijzen sociaal akkoord af

De drie vakbonden zeggen ‘neen’ tegen de aanpassingen die de regering heeft aangebracht aan het sociaal akkoord. Na het ABVV gisteren, hebben ook het ACV en het ACLVB het akkoord afgekeurd. Of er ook zal worden gestaakt, is nog niet duidelijk.

De christelijke vakbond ACV eist dat de regering de aanpassingen verduidelijkt. Dat zei voorzitter Marc Leemans aan VTM NIEUWS-reporter Karel Lattrez. “Niemand begrijpt wat de regering bedoelt met de term ‘aangepaste beschikbaarheid’.” Ook de liberale vakbond ACLVB stelt zich daar vragen over. Volgens hen kan de term onmogelijk gedefinieerd worden en zal het een belangrijke bron van rechtsonzekerheid zijn.

"Sowieso uitvoeren"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) begrijpt dat bepaalde elementen nog moeten “geconcretiseerd en verduidelijkt” worden. Of bepaalde zaken nog effectief worden gewijzigd, lijkt onwaarschijnlijk. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei vanmorgen al dat het akkoord sowieso zal worden uitgevoerd. “Het zou maar gek zijn als de vakbonden het land kunnen besturen”, klonk het. 

Over concrete acties hebben de drie vakbonden het nog niet. Ze zullen daarover eerst overleggen. Morgenochtend om 10u komt de Groep van Tien bijeen, met daarin vakbonden en werkgevers.

Bekijk ook: