België is voorbeeld voor vrouwenrecht

België mag fier zijn op de vooruitgang die het de voorbije decennia geboekt heeft op het vlak van vrouwenrechten en gendergelijkheid. Dat heeft Isabelle Simonis, minister van Gelijke Kansen van de Franse Gemeenschap, in New York verklaard op de 59ste zitting van de VN-commissie voor de status van de vrouw.

"Bescheiden maar trots. Ons land kan als voorbeeld dienen, maar zonder belerend te zijn, want de rechten blijven fragiel en er bestaan nog vele ongelijkheden", zei de minister. De minister benadrukte dat er de voorbije twintig jaar onder meer veel vooruitgang werd geboekt wat betreft de toegang tot anticoptiemiddelen. Ook voor de intensieve strijd tegen geweld op vrouwen, de creatie van vaderschapsverlof en de pariteit op de kieslijsten scoort ons land goede punten.

Tegelijkertijd benadrukt ze dat er op andere vlakken nog werk aan de winkel is. De loonkloof bedraagt nog altijd 23 procent, bij zelfstandigen zelfs 42 procent, luidt het. Ongeveer 75 procent van de bestuursfuncties is nog altijd in handen van mannen, aldus nog de minister.