Dossier Terreurdreiging

Terreurniveau daalt morgen naar 2

Het dreigingsniveau in België wordt morgen verlaagd van niveau drie naar niveau twee, van een ernstig naar een gemiddeld dreigingsniveau dus. Dat bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vanavond aan VTM NIEUWS. Het OCAD, dat de terreurdreiging analyseert, maakte vanavond zijn evaluatie over aan de minister Jambon. Toch zal de aanwezigheid van de para's nog niet meteen eindigen. De militairen blijven tot het einde van de week op straat staan. Dan zal de situatie geëvalueerd worden. 

"De regering analyseert samen met de betrokken diensten het veiligheidsdispositief dat deze evolutie met zich meebrengt. De regering zal dit dispositief in de loop van deze week aanpassen. In afwachting daarvan blijft de militaire ontplooiing gehandhaafd", dat meldt de regering vanavond in een officieel persbericht.

Veiligheid blijft de hoogste prioriteit volgens dat bericht. Zo vermeldt premier Charles Michel (MR) dat de afzwakking van het dreigingsniveau allerminst betekent dat de veiligheid ook verwakt. "De regering blijft vastbesloten en waakzaam om de veiligheid van haar burgers te verzekeren”, vertelt de premier vanavond. 

Jan Jambon, Vice-Premier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken (N-VA) laat weten dat de terreurdreiging nog steeds aanwezig is. Daarom zal er ook alles gedaan worden om te veiligheid te garanderen. "Het huidige niveau vergt nodig altijd de hoogste waakzaamheid. Het is belangrijk om op elk moment de veiligheid van onze burgers en instellingen te verzekeren", aldus Jambon.