Website e-cops niet voldoende beveiligd

Ecops.be, het online meldpunt van de federale politie voor misdrijven op of via het internet, is zelf onvoldoende beveiligd. De IT-dienst van de federale politie is op de hoogte en voert momenteel een update uit aan de website. Wie meldingen heeft van online misdrijven, kan daardoor enkele dagen niet terecht op de website.

Wanneer je de website van de e-cops via een beveiligde https-verbinding wil bezoeken, krijg je de melding dat het veiligheidscertificaat van de website verlopen is. Opvallend, want via het meldpunt op de website laten bezoekers persoonlijke gegevens achter.

In een reactie aan VTM NIEUWS laat de federale politie weten op de hoogte te zijn van het probleem. “De IT-dienst is bezig aan een update van het systeem, zodat de bezoekers hun gegevens veilig kunnen achterlaten. Het is niet zo dat er een veiligheidsinbreuk was of een incident aan de basis van het probleem lag. De website had gewoon nood aan een update.”

Door de update is het meldpunt voor online misdrijven enkele dagen niet beschikbaar. “Wie een melding wil doorgeven, kan best een aantal dagen wachten tot het systeem weer online is. Wie een dringende melding heeft kan terecht bij de lokale politie”, laat de federale politie weten.