100.000 Belgen in vijf jaar niet naar dokter

In vijf jaar tijd brachten meer dan honderdduizend leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) geen bezoek aan een dokter. “Verontrustend”, vinden ze bij het OZ. “Gesteld dat die mensen nooit ziek zijn, wil dat ook zeggen dat ze niet aan preventie doen”, vertelt dokter Ingrid Umbach in Het Nieuwsblad.

“In de marge van een studie rond overconsumptie merkten we op dat een aanzienlijk deel van onze twee miljoen leden geen enkele terugbetaling had aangevraagd in ons referentiejaar 2010”, zegt dokter Umbach. “Omdat het altijd mogelijk is dat iemand in december 2009 naar de tandarts is gegaan en pas opnieuw in januari 2011, brachten we ook de twee voorgaande én de twee volgende jaren in rekening. En wat bleek? 22.185 leden, 17 procent van die groep, hadden in vijf jaar tijd niet één euro teruggevraagd.”

De OZ maken zich zorgen. “Deze mensen gaan nooit langs bij de tandarts voor een jaarlijkse controle, krijgen geen vaccinaties, geen check-up bij de gynaecoloog. En dat is op termijn schadelijk voor hun gezondheid.”