Weyts wil mobiele trajectcontroles

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil mobiele trajectcontroles invoeren. Dat zei hij vandaag in ‘De Zevende Dag’. Dat zouden controles zijn die afwisselend op andere trajecten worden uitgevoerd. Het idee kadert binnen verschillende nieuwe maatregelen voor een veiliger verkeer. Weyts hoopt dit jaar nog ver te geraken met de mobiele trajectcontroles, al zal dat nog afhangen van de technische vooruitgang van het concept.

Het aantal verkeersdoden is in de eerste negen maanden van 2014 gestegen in vergelijking met het jaar voordien.  Dat is voor minister Weyts een teken dat er dringend nieuwe maatregelen moeten worden ingevoerd. Trajectcontroles zijn slechts een van de mogelijkheden om de verkeersveiligheid te verhogen. Dat soort controles zouden volgens Weyts meer effect hebben dan gewone flitscamera’s, omdat ze sociaal beter aanvaard worden.

De ontwikkeling van de mobiele trajectcontroles zal een samenwerking zijn tussen de minister zelf, de federale wegpolitie, ingenieurs en het Agentschap Wegen en Verkeer. Volgens Weyts bestaat er onder marktspelers interesse om dat systeem uit te werken. Een andere maatregel is de rijopleiding die binnenkort zal veranderen. Het examen zal nu niet meer enkel de kennis van de wegcode en de rijvaardigheid testen, maar ook sociaal gedrag en de mogelijkheid om risico’s in te schatten.