NMBS wil hogere prijzen tijdens spits

De NMBS plant hogere tarieven tijdens de spitsuren. Het plan kadert in de grote moderniseringscampagne van het spoorbedrijf. Nieuwe inkomsten moeten het verlieslatende bedrijf meer ademruimte geven. Dat meldt De Tijd vandaag.

CEO Jo Cornu en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant werken momenteel aan een plan om de ticketprijzen volgend jaar te verhogen. Tijdens de piekuren tussen 6 en 9 uur 's ochtends en tussen 15 en 19 uur 's avonds zou je meer betalen voor je treinticket. Ook de goedkope tarieven voor doelgroepen worden herbekeken.

Cornu moet dringend op zoek naar nieuwe inkomsten voor de NMBS die een schuld van maar liefst 2,7 miljard euro heeft. Hij pleit al langer voor een herziening van de prijzen. België heeft namelijk één van de laagste ticketprijzen van Europa. In Nederland betaal je bijvoorbeeld gemiddeld 11 cent per kilometer, terwijl dat in België slechts om 6,7 cent gaat.

Het is helemaal nog niet zeker of de prijsverhoging er komt. Daar is immers het akkoord van de regering voor nodig, die de tarifering van de NMBS bepaalt.