Regering akkoord over brugpensioen

De federale regering heeft na uren onderhandelen een akkoord bereikt over het brugpensioen. Een bruggepensioneerde gaat voortaan sneller een andere job moeten aanvaarden. Het akkoord is strenger dan het voorstel van de bonden en de werkgevers. Die krijgen morgen meer uitleg over het akkoord en beslissen daarna of ze de aanpassingen pikken.

De sociale partners kwamen in de Groep van 10 overeen dat iedereen die eind december 2014 in het SWT-stelsel (Stelsel Werkloosheid Bedrijfstoeslag, beter bekend als het brugpensioen) zat, niet meer onderworpen worden aan de beschikbaarheidsvereiste. Voor nieuwe bruggepensioneerden wordt enkel nog de passieve beschikbaarheid opgelegd. Maar het zag er niet naar uit dat de regering dat akkoord zomaar zou aanvaarden. N-VA en Open Vld maakten de afgelopen dagen voorbehoud.

Het kernkabinet zat vrijdag nagenoeg de hele dag samen om een antwoord op het akkoord van de sociale partners te formuleren. Kort voor 20.00 uur raakten ze het eens. Maar zowel N-VA-vicepremier Jan Jambon als CD&V-vicepremier Kris Peeters wilden over de inhoud niets meer zeggen dan dat de primeur voor de sociale partners is. "We zullen daarna wel zien wat hun reacties zijn", zei Peeters.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo gaf wel wat commentaar. Hij sprak niet van "actieve" of passieve" beschikbaarheid, maar van "aangepaste beschikbaarheid" voor SWT'ers. "Ik denk vooral dat we gaan kijken naar de banen die aangepast zijn aan 55-plussers. Iemand van 60 jaar doet niet hetzelfde als iemand van 30 jaar. De begeleiding die je doet voor een werkloze van 30 jaar is niet dezelfde als iemand van 60 zonder job. Voor de eerste keer passen we de manier van activering aan aan een oudere persoon die zijn job verloren is", zei hij. Mensen die tegenslag hebben en op brugpensioen zijn gestuurd, "help je niet door hen lastig te vallen door te vragen hoeveel brieven ze nu juist hebben gestuurd. Je helpt hen echt met een aanpak op maat waarbij je kijkt naar competenties en niet zozeer naar een diploma van dertig jaar gelden. Je kijkt op welke manier je hen kan helpen om opnieuw aan een job te geraken", zei De Croo.